Цитата дня

«Пост — дар древний; пост — драгоценность отцов. Он современен человечеству. Пост узаконен в раю. Такую первую заповедь принял Адам: «от древа, еже разумети доброе и лукавое, не снесте» (Быт. 2,17). А сие: не снесте — есть узаконение поста и воздержания» (Св. Василий Великий)

oshibki1.jpg

Храм Успения Пресвятой Богородицы г. Подольск (Котовск)

Таким храм может стать с Вашей помощью!

Пасхальне послання Патріарха Московського і всієї Русі Кирила архіпастирям, пастирям, дияконам, чернецтву  й усім вірним чадам Руської Православної Церкви

Возлюблені у Господі Преосвященні архіпастирі, всечесні пастирі й диякони, боголюбні ченці та черниці,  дорогі брати і сестри!  У цей наречений і святий день, коли світ, видимий же увесь і невидимий (див.: канон Св. Пасхи), прославляє Начальника життя і смерті Переможця, сердечно вітаю усіх вас великоднім привітанням: ХРИСТОС ВОСКРЕС!

З року в рік переможно звучить блага вість про Воскресіння, спонукаючи нас віддати хвалу Богу і Спасителю, Який смертю смерть подолав і зробив нас причасниками грядущого вічного життя. 

Святкуючи цей празників празник і торжество торжеств, ми з особливим духовним почуттям згадуємо жертовний подвиг Спасителя світу, Його хресні страждання і світле Воскресіння. Пасха — це не якась красива легенда, не теоретичне богослов’я і не данина давньому народному звичаю, це — сама суть і основа християнства. Це — перемога, дарована нам Богом.  Від часів апостолів і донині Церква проповідує про Воскресіння Христа як про найбільше чудо в історії людства. Вона говорить про це чудо не тільки як про євангельський факт, але — що найважливіше — як про доленосну подію для всіх, хто прийняв пасхальне благовістя. Дане свято безпосередньо стосується кожного з нас, бо Воскресіння Христове, здійснене Господом відкуплення грішного світу — це найбільша радість, яку тільки може відчувати людина. Яким би складним не було наше життя, які б життєві негаразди нас не спіткали, яких би скорбот від людей і недосконалості навколишнього світу ми не зазнали, — усе це ніщо порівняно з тією духовною радістю, з тією надією на вічне спасіння, яке дарує нам Бог.  За словом апостола Павла, Той, Хто воскресив Христа з мертвих, оживить і наші смертні тіла Духом Своїм, Який живе в нас (Рим. 8: 11). 

У світлий день Воскресіння Христового душі мільйонів віруючих сповнюються подяки до Творця, і наше земне буття набуває справжнього сенсу. Пасха Христова є великим торжеством життя, торжеством перемоги над смертю, яке несе любов, мир і духовне преображення.  Святкуванням Пасхи ми щоразу ніби відкриваємо новий період у своєму житті, бо Воскреслий Господь оновлює людське єство, зміцнює у випробуваннях, надає сили для здійснення благих справ.  Пасхальна звістка, що змінила весь подальший хід світової історії, спонукає нас до морального преображення і духовного оновлення, які так потрібні сучасному суспільству. Вона нагадує усім людям про витоки християнства, а також про грядуще вічне Царство, де буде Бог у всьому все (1 Кор. 15: 28). У світлі дні пасхального торжества ми покликані поділитися нашою радістю зі своїми рідними та близькими, виявити до них діяльну любов і милосердя. Такою є освячена століттями традиція, наслідуючи яку ми свідчимо про свою причетність до надбання Христового і віру в те, що воістину воскрес Господь.

Нині, як і колись, Руська Православна Церква наполегливо здійснює свою спасенну місію, безустанно сповіщаючи правду Божу, утверджуючи неминуще значення євангельських заповідей, закликаючи до миру і злагоди, сприяючи духовному єднанню народів, що живуть у країнах пастирської відповідальності Московського Патріархату.  Наша особлива молитва сьогодні — про народи Росії та України, про те, щоб запанував мир в умах і в серцях братів і сестер по крові й по вірі, щоб відновилися втрачені зв’язки і таке необхідне співробітництво.  Сповіщаючи любов Божу, яка перевищує розуміння (див.: Єф. 3: 19), християнство об’єднує людей, долаючи національні, культурні та державні кордони, бо світло Христове просвіщає усіх (див.: Ін. 1: 9).  Нехай Воскреслий Господь дарує усім нам з користю для душі продовжувати земне мандрування, пам’ятаючи про високу християнську відповідальність і покликання виховувати в собі й оточуючих тверду віру, щиру любов і непохитну надію. Нехай радість цього свята зміцнює і надихає нас на здійснення добрих справ, надає нам мужності й сил зберігати витримку і спокій посеред бурхливих хвиль житейського моря, протистояти принадам і спокусам, долати, за словом преподобного Сергія Радонезького, ненависний розбрат світу цього.  Світло слави Христової, що засяяло від живоносного гробу, нехай перебуває з нами і нехай осяває наші серця, сягаючи ближніх і дальніх, усіх, хто потребуватиме нашої уваги й підтримки.  Вітаючи всіх вас з великим святом Святої Пасхи, молитовно бажаю щедрих духовних дарів, тілесної міцності та благодатної допомоги з Неба в переможній ході за Христом. Амінь.

Кирил, 

Патріарх Московський і всієї Русі 

Москва, Пасха Христова, апрель 2014 года